Historien om internettet

Internettet er i dag noget, som vi bruger ligesom vand og varme. Det betyder ufattelig meget for både den enkelte person, men også for utallige virksomheder, der nok ikke kunne forestille sig en hverdag uden nettet. Folk handler som aldrig før på internettet i stedet for at gå ned i butikkerne, de e-mailer med hinanden, bruger uanede mængder af tid på de sociale medier, finder arbejde på nettet samt læser nye og spændende artikler på avisernes hjemmesider. Men hvornår blev internettet opfundet? Og hvordan blev det pludselig udbredt i det danske land? Disse spørgsmål er vigtige at få besvaret for at få et indblik i internettets spændende historie. Læs med herunder, og bliv klogere.

Den oprindelige idé

Idéen til internettet blev fundet på af den belgiske advokat og opfinder Paul Otlet, der i den tidlige del af 1900-tallet ville oprette et videnscenter, Mundaneum, i Paris. I dette videnscenter skulle alle verdens informationer gemmes på mikrofilm. I 1934 noterede han desuden ned, at de fremtidige informationskilder skulle bestå af en skærm med en telefon ved siden af. Forfatteren H.G Wells byggede videre på tanken, og beskrev netværket af mennesker, der udvekslede informationer for derefter at udvikle ny viden, som ”The World Brain”. Maskinen ”Memex” blev ligeledes præsenteret i 1945 af den videnskabelige rådgiver, Vannevar Bush, som anses for at være en tidlig beskrivelse af internettets funktion.

Udviklingen i 1960’erne-70’erne

I 1966 iværksatte computerpioneren Bob Taylor projektet ARPAnet. Dette projekt var det første computernetværk, hvor diverse computere kunne kommunikere med hinanden på tværs af telefonkabler. Og efter utallige arbejdstimer, den 29. oktober 1969, blev den første af fire IMP’er, der var det første eksemplar af routeren, koblet sammen med en anden computer 550 km væk. Denne dato menes at være internettets fødselsdag. Senere udvidede ARPAnet sig langsomt, og i den første halvdel af 70’erne blev forskere over hele verden inspireret til at skabe deres egne netværk. I december 1974 blev udtrykket Internet for første gang anvendt i et offentligt rum, idet internettets mest prominente fædre her præsenterede en protokol, der beskrev, hvordan computere havde evnen til at tale sammen på tværs af netværk.

Ankomsten i Danmark

Internettets indtog i Danmark, og for den sags skyld resten af Norden, skete i begyndelsen af 1980’erne på datalogiske og datatekniske institutter. Det danske forskningsnet DENet blev i 1988 tilsluttet den amerikanske del af internettet til Danmark. Spoles tiden frem til 1996, blev de vigtige danske afdelinger af internettet nu tilsluttet et fælles sammenkoblingspunkt, det såkaldte DIX – Danish Internet Exchange. Det var ligeledes i 1996, at blot 12% af danskerne brugte internettet i omkring 2 timer om ugen, mens 88% slet ikke brugte det. 11 år senere kunne man tydeligt se en udvikling i husstandene, som havde internet – nu havde 83% adgang til internettet i deres hjem. I 2010 lød tallet på hele 91%. Så næste gang du streamer en film på Netflix eller køber en rejse online, kan du roligt sende en venlig tanke til internettets fantastiske opfindere.

Posted in: IT

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *