Industrivirksomheder negligerer it-sikkerhed: Resultatet er konstant cyber crime

Hacking er et voksende problem, som sidste år gjorde sig gældende i hver anden industri- og forsyningsvirksomhed. Løsningen er bedre it-sikkerhed, og det oplagte tidspunkt at handle på problemet er nu.

Der skal ikke meget mere end ét forkert klik til, at en medarbejder pludselig er skyld i fri adgang til hele it-systemet i en virksomhed. Konsekvensen er, at virksomhedens private data pludselig bliver tilgængelige for it-kriminelle, der har til formål at stjæle, ødelægge eller beskadige virksomheden – eller måske endda tjene på den.

Problemet er vidtrækkende

Det er dog ikke kun i Danmark, at problemet eksisterer. Nylige undersøgelser viser, at de ramte virksomheder sidste år blev udsat for hacking mellem 1-5 gange, og det er et problem, som ikke må ignoreres. Tværtimod bør it-sikkerheden behandles med samme respekt som den fysiske sikkerhed på arbejdspladsen i form af låse, videoovervågning og alarmsystemer.

Rent praktisk kan den virtuelle sikkerhed styrkes ved først og fremmest at lægge flere penge i den. Det er en investering, som helt sikkert kan betale sig i længden, hvis en virksomhed skulle være så uheldig at blive ramt af et hackerangreb. Den gennemsnitlige regningssum var sidste år hele 3,3 millioner kroner, og derfor er det et problem, som uden tvivl er bedst at imødekomme fra starten.

Det er heller ikke sjældent, at computere eller systemer bliver hacket og låst med befaling om en større løsesum i bytte for at få adgangen til egne systemer tilbage. Det er både uetisk og grotesk; en direkte kriminalitet. Det er dog på samme tid en realitet, som virksomhederne bliver nødt til at forholde sig til, før det er for sent. Det svarer til at låse sin cykel efter en cykeltur. Det er en forholdsregel, som nedsætter risikoen for, at den bliver stjålet.

De fleste virksomheder mener selv, at de er godt rustet mod sikkerhedsangreb, men de ovennævnte tal fortæller en helt anden historie. Den primære grund synes at være, at medarbejderne ikke ved nok om it-sikkerhed, og derfor er det et oplagt sted at starte – og hvis virksomheden ikke allerede har en it-ansvarlig, er det en rigtig god idé at ansætte en med det samme.

Angreb kan undgås

I bund og grund kan mange af angrebene afværges ved større opmærksomhed. Det er dog en nødvendighed, at firmaerne bliver oplært i, hvad de skal være opmærksomme på, hvilket f.eks. gælder e-mails med links fra ukendte afsendere. I mange tilfælde indeholder disse nemlig ransomware.

Et godt råd er også at tjekke, om adresselinjen og navnet på forskellige hjemmesider stemmer overens. Det gælder især sider, hvor man bliver bedt om at indtaste private oplysninger såsom CPR-nummer og kreditkortinformationer.

Den ringe it-sikkerhed tegner et billede af, at hacker-tendensen vil fortsætte – og måske endda vokse og blive mere målrettet. Denne udvikling forstærkes af, at de it-kriminelle gradvist bliver dygtigere til at svindle og fuppe – og det er netop derfor, at privatfolk sætter så stor pris på tjenester som TrustPilot og e-mærket, der hjælper nethandlende til at styre uden om bluff-siderne og ind på de legale af slagsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *